ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΟΜΟΤΙΜΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α. (Δ.Τ. & ΦΩΤΟΘΗΚΗ)

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025
ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΟΜΟΤΙΜΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α. (Δ.Τ. & ΦΩΤΟΘΗΚΗ)

Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Θρησκειολογίας και Βιοηθικής των Θρησκειών «Βασίλειος Φανάρας» πραγματοποιήθηκε την 13η Μαΐου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 6:00 μ.μ. στο Κεντρικό Αμφιθέατρο «Χρυσόστομος Παπαδόπουλος» της Θεολογικής Σχολής, διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου με θέμα «Κοινοβιακή/κοινοκτημονική ζωή: η νοσταλγία μιας μακραίωνης κοινωνικής πραγματικότητας μέσω θρησκειών και ιδεολογιών».

Η κα Ευθυμίου χάρις στον πλούτο γνώσεων και την ευχέρεια προφορικού λόγου που τη διακρίνει, παρουσίασε με εύληπτο τρόπο, γλαφυρότητα, και τη χρήση ενός παγκόσμιου πολιτικού χάρτη, το περιεχόμενο της διαλέξεως της. Ξεκινώντας από τους προϊστορικούς χρόνους, από την περίοδο όπου οι άνθρωποι ήταν κυνηγοί/τροφοσυλλέκτες, κατοικώντας σε σπήλαια και μοιραζόμενοι την τροφή τους, εισήγαγε το ακροατήριο στις κοινωνικές μεταβολές που επέφερε η «αγροτική επανάσταση», με τη δημιουργία του «χωριού» και τη θέσπιση κανονισμών για την προστασία της σοδειάς. Στη συνέχεια μας οδήγησε στη διαμόρφωση των μεγάλων πολιτισμών της Μεσοποταμίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, με τον σχηματισμό μεγάλων οικισμών, πόλεων, τη θέσπιση νόμων, φορολόγησης και τον θεσμό κεντρικής εξουσίας. Παρουσίασε τις συνθήκες γενέσεως μεγάλων Ανατολικών θρησκειών, όπως ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός, για να περάσει στη συνέχεια στις συνθήκες διαμόρφωσης και την ιστορική εξέλιξη των Αβρααμικών θρησκειών (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ). Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον σχηματισμό των πρώτων μοναστικών κοινοτήτων, αλλά και σε αιρέσεις με αντιεξουσιαστικό προσανατολισμό, όπως αυτές των Παυλικιανών, Βογόμιλων, Βαλδένσιων και Καθαρών, για να καταλήξει στην μετέπειτα ιστορική εξέλιξη των μεγάλων θρησκειών, αλλά και τις σημερινές επικρατούσες κοινωνικές δομές στο σύνολο του παγκόσμιου ανθρώπινου πολιτισμού. Μέσα από τη διάλεξη της κας Ευθυμίου διεφάνη ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των δεκάδων χιλιάδων χρόνων εξέλιξης των ανθρωπίνων κοινωνιών, ο κοινοβιακός/κοινοκτημονικός προσανατολισμός ήταν ο επικρατέστερος, βασιζόμενος στο μοίρασμα της τροφής. Ειδικά για τον Χριστιανισμό, το μοίρασμα της τροφής, αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση αγαπητικής προσφοράς και βίωσης ισότητας και ισοτιμίας εμφορούμενων από κήρυγμα του Ιησού Χριστού.

Τη διάλεξη της κας Ευθυμίας χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Αθανάσιος Μελισσάρης, την προλόγισε η Διευθύντρια του Εργαστήριου, Καθηγήτρια Κίρκη Κεφαλέα και τη συντόνισε το μέλος του Εργαστηρίου, Επίκουρος Καθηγητής Απόστολος Μιχαηλίδης.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και παλαιοί απόφοιτοι και των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής, φοιτητές από άλλες Σχολές του ΕΚΠΑ, αλλά και ενδιαφερόμενοι εκτός του πανεπιστημιακού χώρου.

Μετά το πέρας της διαλέξεως τέθηκαν ερωτήσεις από μέλη ΔΕΠ στις οποίες απάντησε με μεγάλη ευχέρεια η κα Ευθυμίου.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία είναι και η πρώτη στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του, που διοργάνωσε το νεοσύστατο Εργαστήριο Θρησκειολογίας & Βιοηθικής των Θρησκειών «Βασίλειος Φανάρας», κρίνεται επιτυχής και επωφελής για τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, καθώς συνέδεσε πτυχές της Παγκόσμιας Ιστορίας με την Ιστορία της Εκκλησίας.